Як позбутися йодного голоду ?
За даними ВООЗ, понад 1,5 млрд. мешканців Землі потерпають від так званого «йодного голоду». Особливо небезпечний брак цього мікроелемента для дітей, оскільки в багато разів підвищує ризик розвитку хвороб щитовидної залози, знижує інтелектуальний потенціал тощо...
Утім, не будемо нікого залякувати «йодним голодом». Оскільки уникнути його сьогодні досить просто. Найуніверсальніший метод профілактики — це йодована сіль. Вартість її (йдеться про продукт вітчизняного виробництва) практично не відрізняється від нейодованої. На якості страв смак йодованої солі аж ніяк не позначається, зате задовольняє потребу організму на необхідний мікроелемент.
Однак захоплюватися солоними стравами дошкільнятам, як ми знаємо, не можна. Харчовий раціон дитини можна збагатити йодом, включаючи в меню продукти моря. Багаті на цей мікроелемент плоди фейхоа (вони з'являються у продажу в перші осінні місяці). Перетерті з цукром, вони забезпечать малюка і вітамінами, і будуть як ласощі. Взимку йодний голод втамує хурма, а протягом усього року... звичайна морква. Дітям, які мають схильність до захворювань щитовидної залози, народна медицина рекомендує пити морквяний сік по 1 столовій ложці 4-5 разів на день.
А от використовувати для корекції дефіциту аптечну йодну настоянку чи розчин Люголя не рекомендується. Це препарат антизапальної дії тільки для зовнішнього застосування.
Коментарi