Підписатися на RSS

ОРГАНІЗАЦІЇ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ В ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ МАКСИМАЛЬНА УВАГА!

/Files/images/oformlenie/повар.gif

НОРМАТИВНО - ПРАВОВА БАЗА:

1. Указ Президента України №894/2019 "Про невідкладні заходи щодо покращення здоров’я дітей»

2. ЗАКОН УКРАЇНИ ''ПРО ДИТЯЧЕ ХАРЧУВАННЯ''

3. ЗАКОН УКРАЇНИ "ПРО ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ТА ВИМОГИ ДО БЕЗПЕЧНОСТІ ТА ЯКОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ"

4. ПОСТАНОВА КМУВІД 28.07.2021 №786 "ПРО ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО НОРМ ХАРЧУВАННЯ У ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ ТА ДИТЯЧИХ ЗАКЛАДАХ ОЗДОРОВЛЕННЯ ТА ВІДПОЧИНКУ"

5. ПОСТАНОВА КМУ ВІД 24.03.2021 №305 "ПРО ЗАТВЕРДЖЕННЯ НОРМ ТА ПОРЯДКУ ОРГАНІЗАЦІЇ ХАРЧУВАННЯ У ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ ТА ДИТЯЧИХ ЗАКЛАДАХ ОЗДОРОВЛЕННЯ ТА ВІДПОЧИНКУ"

6. НАКАЗ МІНЕКОНОМІКИ ВІД 17.11.2020 №347 "ПРО ЗАТВЕРДЖЕННЯ МЕТОДИЧНИХ НАСТАНОВ ЩОДО РОЗРОБЛЕННЯ, ЗАПРОВАДЖЕННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ ПОСТІЙНОДІЮЧИХ ПРОЦЕДУР, ЯКІ БАЗУЮТЬСЯ НА ПРИНЦИПАХ СИСТЕМИ АНАЛІЗУ НЕБЕЗПЕЧНИХ ФАКТОРІВ ТА КОНТРОЛЮ У КРИТИЧНИХ ТОЧКАХ В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ".

7. НАКАЗ МІНІСТЕРСТВА АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ ВІД 01.10.2012 № 590 "ПРО ЗАТВЕРДЖЕННЯ ВИМОГ ЩОДО РОЗРОБКИ, ВПРОВАДЖЕННЯ ТА ЗАСТОСУВАННЯ ПОСТІЙНОДІЮЧИХ ПРОЦЕДУР, ЗАСНОВАНИХ НА ПРИНЦИПАХ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕЧНІСТЮ ПРОДУКТІВ (НАССР)";

8. СПІЛЬНИЙ НАКАЗ МОЗ ТА МОН УКРАЇНИВІД 15.08.2006 №620/563 «ЩОДО НЕВІДКЛАДНИХ ЗАХОДІВ З ОРГАНІЗАЦІЇ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ У ДОШКІЛЬНИХ, ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ, ПОЗАШКІЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ».

9. CПІЛЬНИЙ НАКАЗ МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ТА МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ ВІД 17.04.2006 N 298/227 ''ПРО ЗАТВЕРДЖЕННЯ ІНСТРУКЦІЇ З ОРГАНІЗАЦІЇ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ У ДОШКІЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ '' (IЗ ЗМІНАМИ, ВНЕСЕНИМИ ЗГІДНО З НАКАЗОМ N 202/165 ВІД 26.02.2013

Листи:

Міністерства освіти і науки України від 22.01.2021 № 1/9-50 "Щодо безкоштовного харчування дітей в закладах дошкільної освіти, які мають статус дитини: яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, або з числа внутрішньо переміщених осіб";

Мінекономіки України від 29.07.2021 № 3304-04/3916-06 "Щодо договорів про закупівлю у сфері організації харчування у закладах освіти";

МОЗ від 22.04.2021 № 26-04/18273/2-21 "Щодо норим харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку";

Міністерства освіти і науки України від 26.06.2013 №1/9-452 "Про посилення контролю за організацією харчування дітей у дошкільних навчальних закладах".

Основними принципами організації харчування дітей в дошкільному закладі є: відповідність енергетичної цінності раціонів енерговитратам дітей, збалансованість та максимальна різноманітність раціону, технологічна та кулінарна обробка продуктів і страв, що забезпечує їх смакові якості та зберігає вихідну харчову цінність, забезпечення санітарно-гігієнічних норм (дотримання всіх санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів харчування, їх транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв).

В закладі ведеться систематична і планомірна робота щодо забезпечення безпечного і якісного харчування дітей (замовлення і прийняття безпечних і якісних продуктів харчування, продовольчої сировини у необхідній кількості, додержання умов і термінів їх зберігання, технології приготування страв, правил особистої гігієни працівників харчоблоку); харчування здійснюється згідно з двотижневим меню (на зимово-весняне, літньо-осіннє ); щодня на кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування та з урахуванням примірного двотижневого меню, картотеки страв складаємо меню-розклад окремо для різних вікових груп – дітей віком до 3 років та дітей віком від 3 до 6 років відповідно до затверджених норм харчування. Кожного дня за 30 хв. до роздачі їжі медичний працівник оцінює якість її приготування, в його присутності кухар відбирає добові проби в чистий посуд з кришкою в об’ємі порції для дітей молодшої групи. Проби зберігаються протягом доби в холодильнику до закінчення аналогічного прийому їжі наступного дня і є показником якості роботи кухарів.

Завідувачем і сестрою медичною старшою здійснюється щоденний контроль за організацією харчуванням дітей. Результати фіксуються в «Діловому щоденнику контролю» і в журналі контролю за організацією харчування. На основі результатів контролю проводиться індивідуальна робота з певною категорією працівників.

Кожного дня, сестрою медичною старшою закладу ведеться огляд працівників харчоблоку на гнійничкові захворювання, який фіксується в журналі здоров’я працівників харчоблоку. Систематично контролюється проходження працівниками харчоблоку медичних оглядів, відповідно до чинного законодавства.

Об’єм та частота завозу продуктів харчування та продовольчої сировини регулюються в залежності від терміну їх реалізації та кількості дітей і завозяться в заклад 3-4 рази на тиждень. Сестрою медичною старшою здійснюється постійний контроль за постачанням продуктів харчування. Продукти харчування надходять до закладу разом із супровідними документами, які свідчать про їх безпечність, якість, ґатунок, категорію і дату виготовлення.

Термін реалізації визначається підприємством, постачальником, тому продукти харчування з обмеженим терміном реалізації (молоко, кисломолочні продукти, м'ясо, ковбаса, риба, тощо) реєструється в журналі «Журнал бракеражу сирих продуктів», де обов’язково фіксуються дати та час останнього терміну реалізації.

Завідувач господарства та медсестра ведуть суворий облік продуктів харчування, який фіксується у «Книзі складського обліку», де вказується дата їх надходження, постачальник тощо, дотримується термінів реалізації продуктів, планує своєчасне забезпечення основними продуктами харчування на два дні, здійснює їх видачу на харчоблок згідно меню.

Для контролю за виконанням затвердженого набору продуктів медична сестра веде «Журнал обліку виконання норм харчування». На підставі даних цього журналу кожні 10 днів проводиться аналіз якості харчування, а при необхідності – його корекція. При невиконанні норм харчування з метою подальшої корекції харчування проводиться розрахунок основних інгредієнтів їжі у раціонах харчування дітей відповідно до таблиць хімічного складу та енергетичної цінності деяких продуктів харчування.

Також сестра медична старша закладу контролює виконання меню і якість страв, проводить санітарно-просвітницьку роботу серед персоналу та батьків з питань раціонального харчування, особливо в оздоровчий період, дає оцінку ефективності харчування, проводить заняття з персоналом з питань гігієни харчування, профілактики харчових отруєнь і групових гострих кишкових інфекцій.

Кухарі відповідають за високоякісне і своєчасне приготування їжі та дотримання технологічних вимог: під час кулінарної обробки продуктів дотримуються максимального збереження харчової цінності страв.

Завідувач, сестра медична старша, вихователі проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу серед батьківської громадськості щодо організації харчування у сім’ї. Питання раціонального харчування дітей включається у тематику батьківських зборів, консультацій для батьків, розглядається на загальних зборах колективу, виробничих нарадах, висвітлюється в інформаційних куточках та на сайті закладу.

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.